Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

''Μην κρίνεις ένα βιβλίο μόνο από το εξώφυλλο του''

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι (αν όχι όλοι) ζούμε για το "φαίνεσθαι" και όχι τόσο για το "είναι", ο τίτλος δεν θα μπορούσε να μην ταιριάξει περισσότερο. Με τον όρο "φαίνεσθαι" δεν εννοώ μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά και τον τρόπο συμπεριφοράς, καθώς πολλοί πασχίζουν να δείχνουν κάτι που ουσιαστικά δεν "είναι", μόνο και μόνο για να γίνουν αρεστοί.


Έχουμε μάθει  λοιπόν να κρίνουμε τον άλλο από το "φαίνεσθαι" και πολλές φορές δεν μπαίνουμε στον κόπο να τον γνωρίσουμε πραγματικά. Βέβαια αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε περισσότερο το πως φαινόμαστε χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της προσωπικότητάς μας, με αποτέλεσμα να μας ελκύουν άτομα που κάνουν ακριβώς το ίδιο μ' εμάς. 



Αφορμή γι' αυτόν τον προβληματισμό μου ήταν ένας φίλος μου ο οποίος γνώρισε πρόσφατα μια κοπέλα σ' ένα μπαρ. Η (αρκετά εμφανίσιμη) κοπέλα έδειξε αμέσως το ενδιαφέρον της για τον φίλο μου επιδιώκοντας να τον γνωρίσει καλύτερα. Εφόσον δεν κατάφερε εκείνο το βράδυ να αποσπάσει κάποιο μέσο επικοινωνίας, τον βρήκε μέσω facebook. Κουβεντιάζοντας με τον φίλο μου μου είπε ότι την βρήκε πιεστική και ότι δεν τα μπορεί 'αυτά' σε μια (μελλοντική) σχέση. Και όλα 'αυτά' επειδή η κοπέλα ήθελε απλά να τον γνωρίσει εφαρμόζοντας το "ο επιμένων νικά"! Έκρινε τον χαρακτήρα και την στάση της χωρίς καν να προσπαθήσει να την γνωρίσει για να επαληθευτεί ή όχι.



Αυτό βέβαια είναι απλά ένα τυχαίο περιστατικό. Δεν είναι απόλυτο. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Απ' την άλλη, δεν λέω να κοιτάμε πρώτα το "είναι" και μετά το "φαίνεσθαι", απλά η εμφάνιση δεν είναι το παν. Εννοείται πως όλοι πρώτα κοιτάμε την εμφάνιση γιατί η πρώτη επαφή είναι πάντα η οπτική. Απλά να μην κρίνουμε τον άλλο απ' αυτή ούτε να επικεντρωνόμαστε σ' αυτή. Οι άνθρωποι έχουν πολλά περισσότερα να πουν και να μας δώσουν!


1 halfway gone thoughts:

lina είπε...

stis meres mas oi anthrwpoi exoun ginei toso epifaneiakoi kai epipolaioi pou to mono pou tous noiazei einai ayto pou blepoun oi idioi alla kai oi gyrw toys...mi sou pw oti to kanoun perissotero gia tous allous...krima...

Δημοσίευση σχολίου