Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Ο εγωισμός είναι ένα πάθος ολέθριο;


Πολλές φορές ο εγωισμός γίνεται αντιληπτός ως ελάττωμα του ανθρώπου. Χωρίς αυτόν όμως δεν κάνουμε τίποτα στη ζωή μας.

Εάν δεν αγαπήσουμε εμείς τον εαυτό μας δεν θα τον αγαπήσει κανείς. Ανθρωπος χωρίς εγωισμό είναι άνθρωπος αδύναμος και ευάλωτος προς τους άλλους, είναι άνθρωπος που δεν μπορεί να εξελιχθεί. Ο εγωισμός είναι στοιχείο της προσωπικότητας, αρκετά ξεχωριστό σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που  αν δεν υπήρχε θα χάνονταν μέσα στη μάζα.

 

Απ' την άλλη όμως, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι τόσο εγωιστές ώστε νοιάζονται μόνο να περνάνε οι ίδιοι καλά χωρίς να ενδιαφέρονται για τους άλλους, χωρίς να νοιάζονται για το αν τους πληγώνουν, αρκεί να μην πληγωθούν οι ίδιοι. Χρησιμοποιούν τον εγωισμό τους ως ασπίδα προστασίας στον πόνο. Το χειρότερο για έναν εγωιστή είναι να μην ξέρει τι θέλει, να πασχίζει να τα έχει όλα χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.

Ο εγωισμός θα πρέπει να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες αρετές του ανθρώπου αλλιώς θα αποτελέσει τροχοπέδη για την εξέλιξή του, την πορεία του στη ζωή, στην επιβίωσή του.


Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

''Μην κρίνεις ένα βιβλίο μόνο από το εξώφυλλο του''

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι (αν όχι όλοι) ζούμε για το "φαίνεσθαι" και όχι τόσο για το "είναι", ο τίτλος δεν θα μπορούσε να μην ταιριάξει περισσότερο. Με τον όρο "φαίνεσθαι" δεν εννοώ μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά και τον τρόπο συμπεριφοράς, καθώς πολλοί πασχίζουν να δείχνουν κάτι που ουσιαστικά δεν "είναι", μόνο και μόνο για να γίνουν αρεστοί.


Έχουμε μάθει  λοιπόν να κρίνουμε τον άλλο από το "φαίνεσθαι" και πολλές φορές δεν μπαίνουμε στον κόπο να τον γνωρίσουμε πραγματικά. Βέβαια αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε περισσότερο το πως φαινόμαστε χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της προσωπικότητάς μας, με αποτέλεσμα να μας ελκύουν άτομα που κάνουν ακριβώς το ίδιο μ' εμάς. Αφορμή γι' αυτόν τον προβληματισμό μου ήταν ένας φίλος μου ο οποίος γνώρισε πρόσφατα μια κοπέλα σ' ένα μπαρ. Η (αρκετά εμφανίσιμη) κοπέλα έδειξε αμέσως το ενδιαφέρον της για τον φίλο μου επιδιώκοντας να τον γνωρίσει καλύτερα. Εφόσον δεν κατάφερε εκείνο το βράδυ να αποσπάσει κάποιο μέσο επικοινωνίας, τον βρήκε μέσω facebook. Κουβεντιάζοντας με τον φίλο μου μου είπε ότι την βρήκε πιεστική και ότι δεν τα μπορεί 'αυτά' σε μια (μελλοντική) σχέση. Και όλα 'αυτά' επειδή η κοπέλα ήθελε απλά να τον γνωρίσει εφαρμόζοντας το "ο επιμένων νικά"! Έκρινε τον χαρακτήρα και την στάση της χωρίς καν να προσπαθήσει να την γνωρίσει για να επαληθευτεί ή όχι.Αυτό βέβαια είναι απλά ένα τυχαίο περιστατικό. Δεν είναι απόλυτο. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Απ' την άλλη, δεν λέω να κοιτάμε πρώτα το "είναι" και μετά το "φαίνεσθαι", απλά η εμφάνιση δεν είναι το παν. Εννοείται πως όλοι πρώτα κοιτάμε την εμφάνιση γιατί η πρώτη επαφή είναι πάντα η οπτική. Απλά να μην κρίνουμε τον άλλο απ' αυτή ούτε να επικεντρωνόμαστε σ' αυτή. Οι άνθρωποι έχουν πολλά περισσότερα να πουν και να μας δώσουν!


Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Παντού υπάρχει ένας ερωτευμένος

Σήμερα το απόγευμα προσπαθώντας να διαβάσω για τις επικείμενες εξετάσεις, ερχόταν στα αυτιά μου το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου «Να μ' αγαπάς» από κάποιο γειτονικό σπίτι. Έμεινα για λίγο να το ακούσω. Είναι από τα τραγούδια που μ' αρέσουν πολύ...Όταν τελείωσε, άρχισε να παίζει ξανά, και ξανά και ξανά, για περίπου μία ώρα, ίσως και παραπάνω, δεν ξέρω. Τότε έκανα την σκέψη ότι είναι κάποιος ερωτευμένος και προφανώς ο έρωτας του δεν ανταποκρίνεται. Πόσες φορές κι εγώ δεν τα έχω περάσει, βάζοντας ερωτικά τραγούδια που τα άκουγα ξανά και ξανά και τα οποία έφταναν στ' αυτιά μου σαν γιατρειά, γιατί ο έρωτας είναι αρρώστεια...προς Θεού όμως, όχι με την κακή έννοια!
Θέλω απλά να πω ότι έχει συμπτώματα αλλά και θεραπεία. Άπαξ όμως και κολλήσεις δύσκολα ξεκολλάς! Είναι το συναίσθημα που μπορεί να σ' ανεβάσει αλλά και να σε ρίξει, να σε κάνει χαρούμενο αλλά και δυστυχισμένο, να σε αλλάξει τελείως, είναι ένα συναίσθημα με δύο μορφές.

 Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, γιατί απλά να μην είχε μία μορφή, την καλή; Γιατί όλοι όσοι ερωτευόμουν δε με έκαναν ευτυχισμένη ή γιατί όλοι όσοι ερωτεύτηκα δεν με ερωτεύονταν με την πρώτη ματιά; Και τελικά καταλήγω στο ότι πολύ γρήγορα θα βαριόμουν και θα έπαυα να κυνηγώ αυτά που μου αρέσουν. Το κυνήγι στον έρωτα έχει την πλάκα! Αυτό αξίζει και αυτό είναι που τον κάνει 'πικάντικο'! Αν τα είχαμε όλα έτοιμα στα πόδια μας σύμφωνα με τις επιθυμίες μας τίποτα δεν θα είχε νόημα. Γιατί σημασία έχει να κυνηγάς αυτά που αγαπάς κι ας πονέσεις για να τα αποκτήσεις. Κι αν δεν τα καταφέρεις, πάντα θα υπάρχουν άλλα πράγματα για να αγαπήσεις και να κυνηγήσεις!

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

Καλώς ήλθατε στο blog μου!Ένα ζεστό καλωσόρισμα (όχι εν όψει καύσωνα) σε όλους εσάς που μείνατε στην μεγαλούπολη αυτές τις μέρες του Αυγούστου αλλά και στους υπόλοιπους, που κάνετε μια στάση εδώ στον ιστοχώρο μου για να μοιραστείτε τις γνώμες σας μαζί μου!